'Empathie is voor mij het vermogen om te snappen waarom een ander iets zegt en daar naar handelen'

Jet
6 min
lezen
IT Trainee aan het werk als eerstelijns hulp

Jet (28) merkte dat fulltime in de schoolbanken niet voor haar was weggelegd. Na studies als geschiedenis, diëtiek en digitale kunst is ze nu samen met ons begonnen aan een nieuwe carrière in de IT. Ze vertelt over haar keuzes, hoe het is om als vrouwelijke IT'er aan de slag te gaan en hoe je mensen het beste kunt helpen.

Ik wist al langere dat ik iets in de IT wilde doen. Ik ben technisch sterk, ik ben analytisch, creatief en ik hou er gewoon van om te werken. Het ding is alleen: als ik iets heel erg technisch doe, mis ik het creatieve deel, en als ik iets heel creatiefs doe, mis ik het technische. Dus wilde ik me richten op de ontwikkeling van software, om die twee kanten samen te brengen. En het liefst bij een wat zachter bedrijf, geen harde corporate omgeving. Goodzo kwam op mijn pad en het bleek precies wat ik zocht.

IT Trainees in een meeting

De fundamentals voor je carrière

Op dit moment zit ik in de eerste fase van het IT Growth Program, waar ik de fundamentals leer voor een carrière in de IT. Het is hard werken en nog niet heel creatief, maar ik merk aan alles dat juist deze periode heel erg waardevol is om straks betere producten te kunnen ontwerpen en ontwikkelen. Want wat in een eerste design soms handig lijkt, kan in de praktijk enorm tegenvallen. Ik werk op dit moment bij de Avans Hogeschool in Den Bosch, waar ik in de eerstelijns hulp zit. Mijn team is het eerste aanspreekpunt voor studenten en medewerkers, ik ben dus eigenlijk het gezicht van de IT. Als ik dit aan vrienden of familie uit moet leggen zeg ik: ik doe een traineeship in de IT en ben gedetacheerd bij Avans. Als iemand een probleem heeft met zijn computer, dan ben ik de eerste die ze spreken, helpt en eventueel doorstuurt.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

"
Sommige mensen moeten nog steeds wel een beetje wennen als blijkt dat een jonge vrouw van 1 meter 60 ze komt helpen met een IT-probleem.
IT Trainee aan het werk als eerstelijns hulp bij Avans

De IT’er bestaat niet

Veel mensen denken bij een IT'er aan een onverzorgde man met een brilletje op, die ergens in een kelder zijn werk aan het doen is. Maar dat stereotype klopt echt niet. Er zijn nog steeds wel veel meer mannen dan vrouwen in de IT, maar toch probeer ik dat stereotype beeld te doorbreken. We zijn echt niet allemaal mensenschuwe jongens die de hele dag naar een scherm kijken. Dat is wel een lange tijd zo geweest, maar de afgelopen tien jaar is dat enorm veranderd. Ik vond het eerlijk gezegd ook wel spannend: als iemand met een uitgesproken blik en vrouwelijke kledingstijl én kunstachtergrond de IT in. Maar ik heb daar nooit problemen mee gehad.

Sommige mensen moeten nog steeds wel een beetje wennen als blijkt dat een jonge vrouw van 1 meter 60 ze komt helpen met een IT-probleem. Dan denken ze dat ik een student ben en proberen ze hun verbaasde reactie snel te verbergen, maar dat heb ik wel door. Is ook niet erg hoor, dat is gewoon wel grappig. Een van de meest interessante dingen aan het werk tot nu toe, vind ik de omgang met mensen. Bijna iedereen die bij ons komt heeft een probleem. Dat kan een harddisk-error zijn, of er is een kop thee over de laptop gegaan. Het is aan mij en mijn team de taak om ervoor te zorgen dat diegene weer met een goed gevoel bij ons weggaat. We kunnen niet beloven dat we het oplossen, maar we kunnen wel altijd begrip tonen en met iemand meedenken, door bijvoorbeeld een leenlaptop mee te geven.

Natuurlijk hebben wij ook wel eens te maken met de boze klant. Iemand die gefrustreerd is en hoog in de emotie zit. Door je empathisch op te stellen, kan je iemand kalmeren. Vaak gaat dat goed, maar soms heeft iemand besloten om boos te zijn en boos te blijven. Die denken dat ze dan wel even over een jonge trainee heen kunnen lopen. Daar kan ik dan verder ook niet zoveel aan doen, het is mijn taak om dan een duidelijke grens te stellen.

Empathie is voor mij het vermogen om te snappen waarom een ander zegt wat-ie zegt en daar vervolgens naar kunnen handelen. Dat zat voor een groot deel al in mij, maar het is ook wel echt een leerproces geweest. Ik heb in de horeca gewerkt, waar je zo nu en dan ook met gefrustreerde mensen moet dealen. Ik heb broertjes en zusjes met wie ik regelmatig wat gedoe heb gehad: allemaal ervaringen die je kunt gebruiken als je een boos persoon tegenover je hebt staan. En natuurlijk ook als iemand niét boos is.

IT Trainee lachend in vergadering

Werken bij Goodzo

Wat me bij Goodzo vooral opvalt is de gemoedelijke sfeer. Ik heb echt het idee dat we het hier samen doen, er hangt geen sfeer van: ik wil de beste zijn, ik moet de anderen aftroeven. Juist niet. Iedereen wil elkaar helpen, dat vind ik fijn. We hebben hier allemaal verschillende achtergronden, maar wat we gemeen hebben is dat iedereen heel erg gemotiveerd is om er samen iets van te maken. Dat is mooi. Het is ook heel fijn om een Career Manager te hebben. Diede (lees haar verhaal hier) is mijn vaste aanspreekpunt binnen Goodzo. Als ik ergens mee zit, kan ik altijd bellen. Ze is heel invoelend, vraagt regelmatig of alles goed verloopt en is constant bezig met mijn ontwikkeling. En die ontwikkeling gaat heel erg goed. Ik ben trots op de stappen die ik heb gemaakt. Eerst naar Goodzo toe, daarna met Goodzo en Avans. Ik ben lekker aan de slag, leer veel, zit goed in mijn vel… Een betere manier van jezelf ontwikkelen is er niet.

Join the new breed
of IT. Sluit je aan bij Goodzo.

Neem contact op

met

Anna

Start het IT Traineeship en groei door tot Senior IT consultant

Meer weten over jouw
IT-Carrière bij Goodzo?

Meer weten over jouw IT-carrière bij Goodzo? Bekijk dan ons IT Growth Program. We vertellen je precies hoe we jouw nieuwe carrière in de IT vormgeven.

Sluiten
Stel je vraag

We vertellen je graag meer over onze diensten, hoe we werken en hoe we jouw organisatie verder kunnen helpen. Laat je gegevens en je bericht achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Voornaam is een verplicht veld
E-mailadres is een verplicht veld
Telefoonnummer is een verplicht veld
Bericht is een verplicht veld
Bedankt, we hebben je inzending ontvangen!
Er ging iets mis tijdens het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw.